2024. április 29. 17:38 - TaWa

A gyöngytea napja

Avagy kulináris kaland Tajvan szigetén

   Április 30-a gyöngytea napja, ezért döntöttem úgy, hogy a mai napon mesélek nektek egy kicsit a gyöngyteáról, amely Tajvan szigetéről származik… : )

🌿 Elnevezése;
   Én a gyöngytea elnevezést használom, ám ez az ital buboréktea, buborékostea, bobatea, bobadzsúsz és az angol nyelvű bubble tea néven is ismert.

🌿 Összetevői;
   Régen a gyöngyteát fekete teából, sűrített tejből, mézből és aprócska tápiókagyöngyökből készítették.
   Napjainkban a gyöngyteának két fő változata ismert. A gyümölcsös teák és a friss tejjel ízesített teák. Hidegen, langyosan, de akár forrón is kérhető. Alapjuk főként fekete tea, fehér tea vagy zöld tea. (A kínálat üzletenként eltérő lehet.)
   A gyümölcsös teák esetében olyan ízek között válogathatunk, mint például marakuja, mangó, eper, barack, görögdinnye, sárgadinnye, citrom, grapefruit vagy akár ananász. (Olykor virágos ízekkel is találkozhatunk.)
   A friss tejjel készült teák esetében a sima tejes teán kívül a csokoládés, a kávés, esetleg a karamelles ízesítések válhatnak valaki kedvencévé. (Ezek az italok általában tehéntejjel készülnek, de néhány üzletben mandulatejet, szójatejet vagy akár kókusztejet is kérhetünk.)
   És ami a gyöngyteát igazán gyöngyteává teszi az nem más, mint a tápiókagyöngy.

🌿 Tápiókagyöngy;
   A manióka néven ismert trópusi növény gyökerének rostos részéből kinyert keményítőt nevezzük így. (A negyedik legjelentősebb kalóriaforrás a világon a rizst, a cukrot és a kukoricát követően.)
  Természetes állapotában íztelen, így bármivel ízesíthető. Gluténmentes, zsírtartalma alacsony, míg szénhidráttartalma magas. Magnéziumban, vasban, káliumban, kalciumban és foszforban is gazdag.

🌿 A gyöngytea elkészítése;
   Egy egyszerű, otthon is elkészíthető recept vár rátok a bejegyzés végén… ; )

🌿 A gyöngytea története;
   Két történet ismert.

  • 1986, Tainan városa. A Hanlin teaház tulajdonosát megihlették a Ya Mu Liao piacon látott fehér tápiókagyöngyökkel, később ezekkel készített teát. Napjainkban már fehér és fekete tápiókagyöngyös tea is kapható.
  • 1988, Taichung városa. A Chun Shui Tang teaház egyik menedzsere, Lin Hsiu Hui öntött először tápiókagyöngyöket az italba egy értekezleten és megkóstoltatta azt a munkatársaival. Hamarosan az ital felkerült az itallapra és idővel a teaház legnépszerűbb italává vált.

🌿 Egészséges a gyöngytea?
   Nos, önmagában a fekete tea és a zöld tea is az. Olyan betegségek kockázatát segítenek csökkenteni, mint például a cukorbetegség, azonban gyöngyteaként fogyasztva növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, ennek oka pedig a cukortartalom és a különféle feltétek kalóriatartalma.
   A vásárlóknak lehetősége van kiválasztani a cukor mennyiségét az italukhoz. (0%, 25%, 50%, 75% vagy 100%.) Kétség sem fér hozzá, hogy a gyönyteák legkevésbé egészséges változata a barna cukorral édesített tejes gyöngytea. Ebből egy fél literes (500ml) adag teljes cukrozással körülbelül 18,5 teáskanálnyi (92.5g) cukrot tartalmaz.
   (Összehasonlításként: Egy dobozka kóla körülbelül 7 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, míg a tápiókagyöngyök nélküli tejes gyöngytea körülbelült 8 teáskanálnyit. Az ajánlott napi cukorbevitel mennyisége felnőttek esetén 8-11 teáskanálnyi, gyermekek esetén 4-5 teáskanálnyi.)
   És ami a feltéteket illeti, néhány változat kalóriaszintje nem éppen alacsony. A tejhab feltét körülbelül 200, míg a sajthab feltét körülbelül 180 kalóriát tartalmaz. Egészségesebb választás az aloe vera zselé, és még annál is egészségesebb választás, ha az italt feltét nélkül kérjük.

❌ Talán mondanom sem kell, mégis mondom, hogy mindennapos fogyasztásra ezen italok egyike sem ajánlott! Sőt! Javaslom, hogy hetente egy adag (500ml) gyönyteánál többet ne igyatok! Rendszeresen pláne ne!!! 

🌿 Na és a brit tejes tea?
   Olykor én is iszok gyöngyteát, ez igaz, viszont nem kifejezetten a tápiókagyöngyök miatt szeretem azt, hanem a tea és a tej keveredésének ízvilága miatt. Éppen ezért a kedvenc, tejben gazdag italaim dobogóján az egyszerű, friss tejjel ízesített fekete tea is ott van.

- A tej kalciumban, káliumban, valamint D és B12 vitaminokban gazdag. Ez a csontok egészségéhez járul hozzá.
- A tea (Fekete tea és zöld tea) antioxidánsokban gazdag. Az antioxidánsok javítják a hangulatot és a memóriát, míg a stresszt csökkentik.
- A tea enyhe koffeintartalma felélénkít. (Viszont kerüljük a túlzott koffeinbevitelt.)

🌿 Zárásként;
   A gyöngytea szerintem finom ital és ez az egyszerű tejes teára is igaz. Viszont! Bármennyire is finom valami sose feledjétek, hogy minden egészségtelenné válhat, amit nem mértékkel fogyasztunk. (Ez még az ivóvízre is vonatkozik, elvégre a vesék nem tudnak megszabadulni a felesleges víztől, ezáltal a vér nátriumtartalma felhígulhat és hiponatrémia veszélyes állhat fenn, mindez pedig kómához vagy akár halálhoz is vezethet.)

🌱 Na és mi a helyzet veletek? Ti ittatok már gyöngyteát?
Ha a válasz nem, akkor szeretnétek e megkóstolni?
Ha a válasz igen, úgy milyet ittatok? És az ízlett nektek vagy sem?
Kíváncsian várom a válaszaitokat! : )

* * * * * * *

🌿🌿🌿 És imhol a recept!

🌱 Hozzávalók (Egy főre);

  • Egy teafilter (Lehetőleg fekete tea, például earl grey)
  • Víz
  • Fél liter tej (Tehéntej, esetleg amilyen tejet ti szerettek)
  • 2 evőkanál barna cukor (Vagy juharszirup, esetleg méz)
  • 3 vagy 4 evőkanál instant fekete tápiókagyöngy

🌱 Elkészítés;
1, Először a fekete teát fogjuk elkészíteni. Ehhez csupán forró vízre lesz szükségünk, amelyben ázni és hűlni hagyjuk a teafiltert. (A teafiltert akár tealevelekkel is helyettesíthetjük.)

2, Ezután a tápiókagyöngyöket fogjuk elkészíteni. Forraljunk vizet. Csak annyit, hogykésőbb  ellepje a tápiókagyöngyöket, ám azokat csak akkor tegyük bele a fazékba, amikor már forr a víz. 5-7 percen keresztül főzzük a gyöngyöket, majd amikor már puhának és áttetszőnek tűnnek leszűrjük hideg víz alatt. (Akkor igazán jó a tápiókagyöngy, amikor már rágós és ezt már akkor meg is kóstolhatjuk.)

3, Az alatt az 5-7 perc alatt egy kis tálkában elkészíthetjük a szirupot. Erre két alternatívát is ajánlok;

   A, Két evőkanálnyi barna cukorra két evőkanálnyi forró vizet öntünk, majd kevergetjük egy kicsit. Miután leszűrtük a gyöngyöket beletesszük azokat az imént elkészített szirupba.
   B, A leszűrt gyöngyöket a kis tálkába tesszük, juharszirupot vagy mézet öntünk rá, majd kevergetjük egy kicsit. (A szirupnak hála a gyöngyök nem fognak egymáshoz tapadni.)

4, Jöhet a tej, frissen és hidegen a hűtőből! A gyöngytea általában tehéntejjel készül, de a mandulatej, a szójatej vagy akár a kókusztej is remek választás, viszont választhatjuk a tejeskávét is.

5, Tálaláshoz keskeny és magas poharat ajánlok. Az poharunk aljába tegyünk annyi tápiókagyöngyöt, amennyit csak szeretnénk. Ekkor még tehetünk rá egy kicsit az általunk választott szirupból, de akár egy kis sűrített tejjel vagy néhány csipet fahéjjal is ízesíthetünk. Ha van a hűtőnkben néhány jégkocka, azt is tegyünk bele. Ezután először a tejet, végül a teát is a poharunkba öntjük. (A mai napig viták állnak fenn annak kapcsán, hogy a tejes teába először a tej vagy a tea kerüljön. Nos, a Buckingham Palotában a tej kerül először a csészébe, így én is ezt a sorrendet javaslom, ám a döntést rátok bízom!).

   Hogy a tej és a tea aránya milyen legyen? Az attól függ, ki hogyan szeretné az italt. Egy átlagosnak mondható gyöngyteához talán a 25% (Azaz egynegyed) tej és 75% (Azaz háromnegyed) tea arányt javasolnám. Kevésbé édes, erősebb teához még ennél is kevesebb legyen a tej aránya, míg édesebb és gyengébb teához növeljük a tej arányát az italunkban.

Egészségetekre! 😊

gyongytea.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tawaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr5618386101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása