2024. január 19. 16:47 - TaWa

Ananászos sütemény

Avagy kulináris kaland Tajvan szigetén

A csendes-óceáni Tajvan szigetének ételkülönlegesség kínálata igazán választékos és ez az édességekre is igaz. Van ott gyöngytea, nyársra húzott kandírozott gyümölcsök, sült édesburgonya gombócok, Japán által ihletett rizssütemény (Mocsi), de még édes sziruppal tálalt tofu puding is. A tojásfehérjéből, cukorból, mézből és pörkölt dióból készült fehér nugát is különleges, ám mindezek között talán a legkelendőbb az ananászos sütemény.

🍍 Az aranybarnára sütött finomság:
Mára az ananászos sütemény vált Tajvan szigetének egyik kulináris szimbólumává. Az ország egyik leghíresebb olyan szuvenírje, amely bármikor fogyasztható, akár egy csésze finom tea társaságában is. Puha, omlós, hagyományos piskótájának összetevői általában liszt, vaj, porcukor és tojás, míg a tölteléke édeskés ananászlekvár. Ebbe gyakran még apró ananász darabkák is kerülnek, emellett néha viasztökkel is fokozzák az ízvilágot. Manapság már olyan változatai is léteznek ennek a süteménynek, amelyek töltelékének fő összetevője lehet akár alma vagy banán is. Formája jellemzően négyzet vagy téglalap alakú, de persze ez nem minden régióban van így.

🍍 Siker, jólét, szerencse:
Ezeket szimbolizálja az aranybarnára sült ananászos sütemény. Minden helyi desszertnél népszerűbb, még az Őszközépünnep idején sült holdsüteményeknél is. A szigeten élők gyakran ajándékozzák egymást ezzel a finomsággal és a turisták körében is nagyon ismert ínyencség. 
   (Érdekesség; Az ország egyik nyelvjárásában az ananász “旺梨”, és a “旺萊” kifejezés kiejtve nagyon hasonlóan cseng, ez utóbbinak jelentése virágzó, sikeres.)

🍍 A története:
Az ananász az 1600-as években érkezett Tajvan szigetére, méghozzá portugál kereskedőknek köszönhetően, majd ott a remek környezetnek hála hamar és sikeresen termeszteni kezdték, különösen a déli vidékeken. Az ezredfordulóra a sziget a világ harmadik legnagyobb ananász exportőre lett.
   (Érdekesség; A szigetet egykor Ilha Formosa néven ismerték. Azok a portugál tengerészek emlegették így, akik a tizenhatodik században gyakorta elhajóztak a sziget mellett és annak szépsége igazán lenyűgözte őket. “Ihla Formosa” = “Szép sziget” )
   Régen az ananászos süteményeket sokkal nagyobb méretekben sütötték, mint manapság és azok ízét csak a gazdagok élvezhették (Például esküvőkön, családi összejöveteleken), viszont idővel a pékségek elkezdték kisebb méretekben is készíteni ezt a hagyományos desszertet, hogy minél több ember megkóstolhassa. Napjainkban már bárki számára elérhető.

🍍 Az ananászos sütemény kulturális fesztiválja:
Bizony, még ilyen is van! Tajvan fővárosában évente megrendezésre kerül a rendezvény (2005 óta), ahol az ország különböző részeiről érkezett pékségek különleges összetevőket is hozzáadnak a süteményekhez. Emellett a fesztivál a teakultúrát is népszerűsíti, mert bizony az ananászos sütemény teával fogyasztva lesz igazán különleges.

A Tajvan szigetére látogatóknak ajánlom figyelmébe a “Sunny Hills” süteményeit. Országszerte több üzletük is van, ahol mindig szívesen látják a vásárlókat, emellett az asztalokhoz ülve gyakran frissen sült ananászos süteménnyel és egy csésze forró teával kedveskednek a vendégeiknek… : )

14002ist.jpg

🌕 Utóirat; Ha a holdsüteményről is szívesen olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe az "Őszközépünnep; Avagy az év legszebb és legfényesebb holdja, a Jáde nyúl legendája és a tradícionális holdsütemény…" című blogbejegyzésemet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tawaoldala.blog.hu/api/trackback/id/tr918306427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása