2024. április 29. 17:38 - TaWa

A gyöngytea napja

Avagy kulináris kaland Tajvan szigetén

   Április 30-a gyöngytea napja, ezért döntöttem úgy, hogy a mai napon mesélek nektek egy kicsit a gyöngyteáról, amely Tajvan szigetéről származik… : )

🌿 Elnevezése;
   Én a gyöngytea elnevezést használom, ám ez az ital buboréktea, buborékostea, bobatea, bobadzsúsz és az angol nyelvű bubble tea néven is ismert.

🌿 Összetevői;
   Régen a gyöngyteát fekete teából, sűrített tejből, mézből és aprócska tápiókagyöngyökből készítették.
   Napjainkban a gyöngyteának két fő változata ismert. A gyümölcsös teák és a friss tejjel ízesített teák. Hidegen, langyosan, de akár forrón is kérhető. Alapjuk főként fekete tea, fehér tea vagy zöld tea. (A kínálat üzletenként eltérő lehet.)
   A gyümölcsös teák esetében olyan ízek között válogathatunk, mint például marakuja, mangó, eper, barack, görögdinnye, sárgadinnye, citrom, grapefruit vagy akár ananász. (Olykor virágos ízekkel is találkozhatunk.)
   A friss tejjel készült teák esetében a sima tejes teán kívül a csokoládés, a kávés, esetleg a karamelles ízesítések válhatnak valaki kedvencévé. (Ezek az italok általában tehéntejjel készülnek, de néhány üzletben mandulatejet, szójatejet vagy akár kókusztejet is kérhetünk.)
   És ami a gyöngyteát igazán gyöngyteává teszi az nem más, mint a tápiókagyöngy.

🌿 Tápiókagyöngy;
   A manióka néven ismert trópusi növény gyökerének rostos részéből kinyert keményítőt nevezzük így. (A negyedik legjelentősebb kalóriaforrás a világon a rizst, a cukrot és a kukoricát követően.)
  Természetes állapotában íztelen, így bármivel ízesíthető. Gluténmentes, zsírtartalma alacsony, míg szénhidráttartalma magas. Magnéziumban, vasban, káliumban, kalciumban és foszforban is gazdag.

🌿 A gyöngytea elkészítése;
   Egy egyszerű, otthon is elkészíthető recept vár rátok a bejegyzés végén… ; )

🌿 A gyöngytea története;
   Két történet ismert.

  • 1986, Tainan városa. A Hanlin teaház tulajdonosát megihlették a Ya Mu Liao piacon látott fehér tápiókagyöngyökkel, később ezekkel készített teát. Napjainkban már fehér és fekete tápiókagyöngyös tea is kapható.
  • 1988, Taichung városa. A Chun Shui Tang teaház egyik menedzsere, Lin Hsiu Hui öntött először tápiókagyöngyöket az italba egy értekezleten és megkóstoltatta azt a munkatársaival. Hamarosan az ital felkerült az itallapra és idővel a teaház legnépszerűbb italává vált.

🌿 Egészséges a gyöngytea?
   Nos, önmagában a fekete tea és a zöld tea is az. Olyan betegségek kockázatát segítenek csökkenteni, mint például a cukorbetegség, azonban gyöngyteaként fogyasztva növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, ennek oka pedig a cukortartalom és a különféle feltétek kalóriatartalma.
   A vásárlóknak lehetősége van kiválasztani a cukor mennyiségét az italukhoz. (0%, 25%, 50%, 75% vagy 100%.) Kétség sem fér hozzá, hogy a gyönyteák legkevésbé egészséges változata a barna cukorral édesített tejes gyöngytea. Ebből egy fél literes (500ml) adag teljes cukrozással körülbelül 18,5 teáskanálnyi (92.5g) cukrot tartalmaz.
   (Összehasonlításként: Egy dobozka kóla körülbelül 7 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, míg a tápiókagyöngyök nélküli tejes gyöngytea körülbelült 8 teáskanálnyit. Az ajánlott napi cukorbevitel mennyisége felnőttek esetén 8-11 teáskanálnyi, gyermekek esetén 4-5 teáskanálnyi.)
   És ami a feltéteket illeti, néhány változat kalóriaszintje nem éppen alacsony. A tejhab feltét körülbelül 200, míg a sajthab feltét körülbelül 180 kalóriát tartalmaz. Egészségesebb választás az aloe vera zselé, és még annál is egészségesebb választás, ha az italt feltét nélkül kérjük.

❌ Talán mondanom sem kell, mégis mondom, hogy mindennapos fogyasztásra ezen italok egyike sem ajánlott! Sőt! Javaslom, hogy hetente egy adag (500ml) gyönyteánál többet ne igyatok! Rendszeresen pláne ne!!! 

🌿 Na és a brit tejes tea?
   Olykor én is iszok gyöngyteát, ez igaz, viszont nem kifejezetten a tápiókagyöngyök miatt szeretem azt, hanem a tea és a tej keveredésének ízvilága miatt. Éppen ezért a kedvenc, tejben gazdag italaim dobogóján az egyszerű, friss tejjel ízesített fekete tea is ott van.

- A tej kalciumban, káliumban, valamint D és B12 vitaminokban gazdag. Ez a csontok egészségéhez járul hozzá.
- A tea (Fekete tea és zöld tea) antioxidánsokban gazdag. Az antioxidánsok javítják a hangulatot és a memóriát, míg a stresszt csökkentik.
- A tea enyhe koffeintartalma felélénkít. (Viszont kerüljük a túlzott koffeinbevitelt.)

🌿 Zárásként;
   A gyöngytea szerintem finom ital és ez az egyszerű tejes teára is igaz. Viszont! Bármennyire is finom valami sose feledjétek, hogy minden egészségtelenné válhat, amit nem mértékkel fogyasztunk. (Ez még az ivóvízre is vonatkozik, elvégre a vesék nem tudnak megszabadulni a felesleges víztől, ezáltal a vér nátriumtartalma felhígulhat és hiponatrémia veszélyes állhat fenn, mindez pedig kómához vagy akár halálhoz is vezethet.)

🌱 Na és mi a helyzet veletek? Ti ittatok már gyöngyteát?
Ha a válasz nem, akkor szeretnétek e megkóstolni?
Ha a válasz igen, úgy milyet ittatok? És az ízlett nektek vagy sem?
Kíváncsian várom a válaszaitokat! : )

* * * * * * *

🌿🌿🌿 És imhol a recept!

🌱 Hozzávalók (Egy főre);

  • Egy teafilter (Lehetőleg fekete tea, például earl grey)
  • Víz
  • Fél liter tej (Tehéntej, esetleg amilyen tejet ti szerettek)
  • 2 evőkanál barna cukor (Vagy juharszirup, esetleg méz)
  • 3 vagy 4 evőkanál instant fekete tápiókagyöngy

🌱 Elkészítés;
1, Először a fekete teát fogjuk elkészíteni. Ehhez csupán forró vízre lesz szükségünk, amelyben ázni és hűlni hagyjuk a teafiltert. (A teafiltert akár tealevelekkel is helyettesíthetjük.)

2, Ezután a tápiókagyöngyöket fogjuk elkészíteni. Forraljunk vizet. Csak annyit, hogykésőbb  ellepje a tápiókagyöngyöket, ám azokat csak akkor tegyük bele a fazékba, amikor már forr a víz. 5-7 percen keresztül főzzük a gyöngyöket, majd amikor már puhának és áttetszőnek tűnnek leszűrjük hideg víz alatt. (Akkor igazán jó a tápiókagyöngy, amikor már rágós és ezt már akkor meg is kóstolhatjuk.)

3, Az alatt az 5-7 perc alatt egy kis tálkában elkészíthetjük a szirupot. Erre két alternatívát is ajánlok;

   A, Két evőkanálnyi barna cukorra két evőkanálnyi forró vizet öntünk, majd kevergetjük egy kicsit. Miután leszűrtük a gyöngyöket beletesszük azokat az imént elkészített szirupba.
   B, A leszűrt gyöngyöket a kis tálkába tesszük, juharszirupot vagy mézet öntünk rá, majd kevergetjük egy kicsit. (A szirupnak hála a gyöngyök nem fognak egymáshoz tapadni.)

4, Jöhet a tej, frissen és hidegen a hűtőből! A gyöngytea általában tehéntejjel készül, de a mandulatej, a szójatej vagy akár a kókusztej is remek választás, viszont választhatjuk a tejeskávét is.

5, Tálaláshoz keskeny és magas poharat ajánlok. Az poharunk aljába tegyünk annyi tápiókagyöngyöt, amennyit csak szeretnénk. Ekkor még tehetünk rá egy kicsit az általunk választott szirupból, de akár egy kis sűrített tejjel vagy néhány csipet fahéjjal is ízesíthetünk. Ha van a hűtőnkben néhány jégkocka, azt is tegyünk bele. Ezután először a tejet, végül a teát is a poharunkba öntjük. (A mai napig viták állnak fenn annak kapcsán, hogy a tejes teába először a tej vagy a tea kerüljön. Nos, a Buckingham Palotában a tej kerül először a csészébe, így én is ezt a sorrendet javaslom, ám a döntést rátok bízom!).

   Hogy a tej és a tea aránya milyen legyen? Az attól függ, ki hogyan szeretné az italt. Egy átlagosnak mondható gyöngyteához talán a 25% (Azaz egynegyed) tej és 75% (Azaz háromnegyed) tea arányt javasolnám. Kevésbé édes, erősebb teához még ennél is kevesebb legyen a tej aránya, míg édesebb és gyengébb teához növeljük a tej arányát az italunkban.

Egészségetekre! 😊

gyongytea.jpg

Szólj hozzá!
2024. január 19. 16:47 - TaWa

Ananászos sütemény

Avagy kulináris kaland Tajvan szigetén

A csendes-óceáni Tajvan szigetének ételkülönlegesség kínálata igazán választékos és ez az édességekre is igaz. Van ott gyöngytea, nyársra húzott kandírozott gyümölcsök, sült édesburgonya gombócok, Japán által ihletett rizssütemény (Mocsi), de még édes sziruppal tálalt tofu puding is. A tojásfehérjéből, cukorból, mézből és pörkölt dióból készült fehér nugát is különleges, ám mindezek között talán a legkelendőbb az ananászos sütemény.

🍍 Az aranybarnára sütött finomság:
Mára az ananászos sütemény vált Tajvan szigetének egyik kulináris szimbólumává. Az ország egyik leghíresebb olyan szuvenírje, amely bármikor fogyasztható, akár egy csésze finom tea társaságában is. Puha, omlós, hagyományos piskótájának összetevői általában liszt, vaj, porcukor és tojás, míg a tölteléke édeskés ananászlekvár. Ebbe gyakran még apró ananász darabkák is kerülnek, emellett néha viasztökkel is fokozzák az ízvilágot. Manapság már olyan változatai is léteznek ennek a süteménynek, amelyek töltelékének fő összetevője lehet akár alma vagy banán is. Formája jellemzően négyzet vagy téglalap alakú, de persze ez nem minden régióban van így.

🍍 Siker, jólét, szerencse:
Ezeket szimbolizálja az aranybarnára sült ananászos sütemény. Minden helyi desszertnél népszerűbb, még az Őszközépünnep idején sült holdsüteményeknél is. A szigeten élők gyakran ajándékozzák egymást ezzel a finomsággal és a turisták körében is nagyon ismert ínyencség. 
   (Érdekesség; Az ország egyik nyelvjárásában az ananász “旺梨”, és a “旺萊” kifejezés kiejtve nagyon hasonlóan cseng, ez utóbbinak jelentése virágzó, sikeres.)

🍍 A története:
Az ananász az 1600-as években érkezett Tajvan szigetére, méghozzá portugál kereskedőknek köszönhetően, majd ott a remek környezetnek hála hamar és sikeresen termeszteni kezdték, különösen a déli vidékeken. Az ezredfordulóra a sziget a világ harmadik legnagyobb ananász exportőre lett.
   (Érdekesség; A szigetet egykor Ilha Formosa néven ismerték. Azok a portugál tengerészek emlegették így, akik a tizenhatodik században gyakorta elhajóztak a sziget mellett és annak szépsége igazán lenyűgözte őket. “Ihla Formosa” = “Szép sziget” )
   Régen az ananászos süteményeket sokkal nagyobb méretekben sütötték, mint manapság és azok ízét csak a gazdagok élvezhették (Például esküvőkön, családi összejöveteleken), viszont idővel a pékségek elkezdték kisebb méretekben is készíteni ezt a hagyományos desszertet, hogy minél több ember megkóstolhassa. Napjainkban már bárki számára elérhető.

🍍 Az ananászos sütemény kulturális fesztiválja:
Bizony, még ilyen is van! Tajvan fővárosában évente megrendezésre kerül a rendezvény (2005 óta), ahol az ország különböző részeiről érkezett pékségek különleges összetevőket is hozzáadnak a süteményekhez. Emellett a fesztivál a teakultúrát is népszerűsíti, mert bizony az ananászos sütemény teával fogyasztva lesz igazán különleges.

A Tajvan szigetére látogatóknak ajánlom figyelmébe a “Sunny Hills” süteményeit. Országszerte több üzletük is van, ahol mindig szívesen látják a vásárlókat, emellett az asztalokhoz ülve gyakran frissen sült ananászos süteménnyel és egy csésze forró teával kedveskednek a vendégeiknek… : )

14002ist.jpg

🌕 Utóirat; Ha a holdsüteményről is szívesen olvasnál, akkor ajánlom figyelmedbe az "Őszközépünnep; Avagy az év legszebb és legfényesebb holdja, a Jáde nyúl legendája és a tradícionális holdsütemény…" című blogbejegyzésemet.

Szólj hozzá!
2023. szeptember 29. 05:35 - TaWa

Őszközépünnep

Avagy az év legszebb és legfényesebb holdja, a Jáde nyúl legendája és a tradícionális holdsütemény…

Idén a mai napon tarjták az Őszközépünnepet, amely mindig a holdnaptár szerinti nyolcadik holdhónap tizenötödik napja. (A Gregorián naptárban a dátum általában szeptember végére vagy október elejére esik). Egy meghitt és kellemes nap, amikor a szeretteink körében csodálhatjuk az ezüstös telihold szépségét, miközben élvezzük a tradícionális holdsütemények változatos ízeit.

🍂 Az Őszközépünnep (中秋節), amelyet Holdünnepként is emlegetnek sok ezer éves hagyományokat őriz. Nem csupán Kínában, de Japánban, Malajziában, Szingapúrban, Tajvanon, Dél-Koreában és Hong Kongban is ünneplik. A Holdújévet követően a második legnagyobb fesztivál a kínai kultúrában. Kezdetben ezt az ünnepséget a Hold istennőjének tiszteletére rendezték, finom ételeket és zamatos italokat ajánlottak fel neki, hogy megköszönhessék az azévi bőséges termést. Ezen a napon a családok és a barátok együtt ünnepelnek, hiszen ebben a kultúrában a kerek hold a szeretteink összejövetelét, a teljességet, a bőséget szimbolizálja. Egyesek az otthonuk előtt terítik meg az asztalt, hogy aztán a hold fényében fürödve fogyaszthassák el a finom vacsorát. Ki lampionok fényével árasztja el az otthonát vagy fák gallyaira aggatja azokat, ki hagyományos ételeket készít, ki apró ajándékokkal kedveskedik a szeretteinek, ki a tűzijátékok színeiben gyönyörködik, míg sokan a Holdbéli palotában élő Jáde nyúl történetét mesélik a gyerekeknek. Na és persze ne feledjük az Őszközépünnep jellegzetes desszertjét, a holdsüteményt.

🍂 Holdsütemény (月饼):
A holdsütemény története a régmúltban kezdődött. A Yuan dinasztia idején a holdsütemények titkos hírnökök voltak, amelyek segítették a han népet a mongol rezsim megdöntésében. A titkos üzenetet négy holdsüteményre írták, később mindegyik holdsüteményt négy részre vágták, s így tizenhat darabot állítottak össze úgy, hogy az üzenet olvasható legyen. (A szóbeszéd úgy tartja, hogy az üzeneteket gyakran papírra is írták és azt rejtették a holdsütemény belsejébe). A felkelők a Holdünnep éjszakáján sikert arattak és megalakult a Ming dinasztia. Így azóta a Holdünnep és a sütemény is nagy jelentőséggel bír. A holdsütemény nem csupán finom édesség, hanen kulturális örökség is. Mélyen gyökerezik a hagyományokban, szimbolizálva a nép spiritualitását.

Évente egyetlen időszakban készül, általában teával fogyasztják. Alakja kerek, akár a telihold, ám néha szögletes formát ölt. Aranybarnára sütött tetejét kínai írásjegyekkel, virágos mintázatokkal vagy nyulas motívumokkal díszítik. Lehet édeskés, sós, de akár fűszeres is. A hagyományos holdsüteményeket krémesített vörösbabos, feketebabos vagy lótuszmagos töltelékkel ízesítik, gyakran pedig sózott kacsatojás sárgája is kerül a sütemény közepébe. Az a teliholdat szimbolizálja. Napjainkban már igen változatos a holdsütemények ízvilága. Csokoládés, vaníliás, kávés, zöld teás, epres, ananászos, rózsás, levendulás, mentás, rumos, jégkrémes, mogyorós, fekete szezámmagos, sertéshúsos és még sorolhatnám…  A személyes kedvencem az erdei gyümölcsös krémmel töltött holdsütemény.

🍂 Chang’e, a Hold istennőjének története:
Chang’e férje, Hou Yi legendás íjász volt. Hős, aki tíz izzó napkorongtól kilencet lelőtt az égboltról azért, hogy megmentse a világukat a perzselő pusztulástól. Jutalmul Hou Yi király lett és megkapta a halhatatlanság elixírjét. Azt a feleségének adta, miután a férfi egy irigy tanítványa megpróbálta ellopni. Chang’e végül megitta az elixírt, halhatatlanná vált és a Holdpalotában folytatta életét, örökre elválasztva a férjétől. Ezt követően Hou Yi megtört szívvel járult a Hold elé, egy oltáron elhelyezte Chang’e kedvenc süteményeit és gyümölcseit, szeretett felesége emlékére, s közben remélte, hogy látja őt a Holdpalotából.

🍂 A Jáde nyúl és a Holdbéli palota története:
Réges régen egy napon a Jáde Császár úgy döntött, hogy segítséget kér a halhatatlanok életelixírjének elkészítésében. Tartott attól, hogy az emberek túl önzőek és megbízhatatlanok, ezért hát az állatokat látta a legalkalmasabbnak a feladatra. A Jáde Császár koldusnak álcázta magát, úgy szállt le a Földre, egy erdőbe, hogy ott keressen méltó állatot. Legyengült öregemberként segítségért kiáltott és élelemért könyörgött, végül három állat jött oda hozzá; Egy majom, egy róka és egy nyúl. Az állatok megszánták az öreg koldust és rögvest az erdőbe siettek élelmet keresni. A majom friss gyümölcsökkel tért vissza, amelyeket a fákról szedett, míg róka halakkal, amelyeket a közeli patakból fogott. Ám a nyúl hiába keresgélt az erdő talaján, nem talált ennivalót az öregembernek. Később visszatért, és azt látta, hogy a koldus a pattogó tűz mellett ül, miközben a gyümölcsöt és a halat eszi. A nyúl ekkor igazán elszomorodott, hogy ő nem talált neki élelmet. Végül úgy döntött, feláldozza magát azért, hogy az öregember ehhessen, ezért hát a nyúl az önzetlenség végső cselekedeteként a tűzbe vetette magát. Abban a pillanatban a koldus visszaváltozott a Jáde Császárrá és megakadályozta, hogy a nyúl elevenen elégjen. A Jáde Császár rátalált a legnemesebb teremtményre az elixírek elkészítéséhez, felvitte a nyulat Holdra, ahol az megtanult isteni gyógyszereket készíteni, s így a császár óvhatta az életelixírt az azt ellopni akaró emberektől. A nyúl igazán keményen dolgozott. Megtanulta megalkotni az isteni gyógyszereket, s végül elsajátította azokat a készségeket is, amelyekkel létrehozhatták az életelixírt. A Jáde Császár olyannyira el volt ragadtatva a nyúltól, hogy fehérre varázsolta a bundáját. A nyúl puha szőrének mennyei fénye olyan fényes és szépséges volt, mintha azt az értékes fehér jádéból faragták volna, ezért a mennyei lények Jáde nyúlnak hívták… Ha felnézünk az éjszakai égboltra és fürkésszük a teliholdat, akkor láthatjuk a Jáde nyulat mozsártörőjével, amint éppen életelixírt készít.

🌕 Míg Magyarországon éltem a Karácsony volt az ünnep, amelyet a leginkább vártam. Hópelyhes decemberi napok, amikor a család minden tagja a díszes fenyő szépségében gyönyörködik, amikor a vacsoraasztalra kerül a frissen sült diós bejgli és amikor apró ajándékokkal kedveskedünk a szeretteinknek.
Itt a messzi keleten ezt a varázslatot mindig az Őszközépünnep hozza el nekem. Ezeken az őszi estéken az ezüstöt Holdat csodáljuk és az aranybarna holdsüteményeket kóstolgatjuk, mialatt a legszebb és legjobb kívánságokkal ajándékozzuk meg egymást.

Kívánom, hogy az év legfényesebb és legkerekebb Holdja hozzon nektek sok örömet, boldog családot és sikeres jövőt!
祝您和您的家人中秋節快樂!

__________________
Photo by Mars Guisala

 mooncake.jpeg

Szólj hozzá!
2023. szeptember 29. 05:26 - TaWa

Floriográfia, azaz a virágok titokzatos nyelve...

     Nemrég magával ragadott a szigorú erkölcséről híres viktoriánus kor titokzatos virágnyelve, a floriográfia. Az emberek már a középkorban is használták a szirmokat az érzéseik kifejezésére, ám a floriográfia a tizenkilencedik századi Angliában érte virágkorát. Az akkori szokások és etikett szabályok már szinte tiltották a flörtölést, olykor a kíváncsiskodást és a beszélgetést is. Ekkor, s ezért bontott szirmokat a floriográfia...
     Szimbolikus jelentése kapcsán talán a vörös színű rózsa a legismertebb, hiszen ösztönösen a romantikához és a szerelemhez társítjuk. Na de mi a helyzet természet más szépségeivel? Az orgona, a tulipán, a bazsarózsa, a szegfű, a boglárka… Na és a szerelemhez társított rózsa más színekben pompázva vajon szintúgy a romantikához fűződik? Úgy döntöttem, ha már elmerültem a floriográfia rejtelmeiben, akkor eddig összegyűjtött ismereteimet használva egy kicsit nektek is mesélek róla…
     A romantikához és az udvarláshoz fűződően a virágok nyelve a mindennapi kommunikáció részévé vált. Ezen a nyelven meglehetősen nehéz volt társalogni, ha a felek egyike nem értette azt. Az üzenet tartalma függött a virág fajtájától, színétől, frissességétől, szárának hosszától, leveleinek számától, de még attól is, hogy más fajtájú virágok is kerültek e a csokorba. Az sem volt mindegy, hogy a virág már szirmokat bontott e vagy még zsenge bimbó, ahogyan az sem, hogy szalaggal díszítve vagy cserépbe ültetve adták. A félreértések elkerülése végett a tizenkilencedik század floriográfiai szakemberei szótárakat készítettek a dekódoláshoz…
     A floriográfia ott rejlik az irodalomban és a művészetben is, de még a brit királyi család esküvői szertartásaiban is. A tizenkilencedik században uralkodó Viktória királynő gyakran töltötte idejét az Osborne-ház kertjében, amelyet mirtuszcserjék ékesítettek. Őfensége 1840-ben lépett frigyre és a menyasszonyi csokrát ezen cserjék virágzó ágacskái díszítették. A mirtuszt virágait még Kate Middleton hercegné csokrában is láthattuk, hiszen hagyománnyá vált, hogy királyi sarj csak úgy házasodhat, ha a menyasszonyi csokrot a mirtusz virágai teszik teljessé. A mirtusz a szerelmet szimbolizálja…
     A körömvirág a gyász szimbóluma, nem véletlenül vált azzá. Ezt a sárgás színezetű virágot főként gyógynövényként ismerjük. Gyulladcsökkentő és enyhíti az izomfájdalmakat, kenőcsként használják rovarcsípésekre és száraz bőrre is, míg a forrázata teaként a lázat is csillapítja. Szirmaiból illatos szappan is készül, amely a bőr pirosságát és érzékenységét enyhíti. Azonban tudomásom szerint ez a virág nem csupán azért vált a gyász szimbólumává, mert gyógyítja a sebeket… Amikor beköszönt az éj és közelednek az esőfelhők a körömvirág nem nyílik ki, szirmai befelé fordulnak. Majd hajnalban és az azt követő reggelen amikor a zápor már messze jár és a körömvirág kinyílik a napkeltében annak szirmai nedvesek a friss harmattól. Azok a harmatcseppek a körömvirág könnyei…
     Az olíva, másvéven az olajfa a békét szimbolizálja. Talán már mindnyájan hallottátok a Bibliában szereplő Noé bárkájának történetét. Aszerint Isten szomorkodott, hiszen az általa teremtett emberek szíve tele volt gonoszsággal, ezért úgy döntött, hogy megtisztítja a Földet. Isten Noét is látta, aki nem volt romlott. Igazán becsületes ember volt, jó férj és jó apa, ezért Isten úgy döntött, őt és a családját megkíméli. Noéhoz paranccsal szólt, miszerint építsen egy bárkát, majd a bolgyó összes állatából vigyen magával egy párat. Később az özönvíz mindent elmosott, hegyeket és völgyeket is. Csupán azok a szárazföldi élőlények élték túl a veszedelmet, amelyek a bárkán voltak. Noé, a családja és az állatok. Hosszú hónapok múltán a férfi egy galambot engedett útjára, amely egy olajfa ágacskával tért vissza hozzá Noé tudtára adva, hogy a szárazföld – és a béke – már nincs messze…
     A nefelejcs virágaihoz is sok történet kötődik. Egy német monda szerint egy lovag életét vesztette, miközben aprócska kék virágokat szedett kedvesének egy folyó partján sétálva. A páncéljának súlya okozta a vesztét, amiatt fulladt a folyóba, miután az áramlat magával sodorta. Halála előtt a partra dobta kedvesének a virágokat és az utolsó pillanatban azt kiáltotta neki, „Ne felejts!”. Egy másik monda szerint amikor Isten minden virágnak nevet adott egy aprócska kék virág a lábai előtt azt suttogta, „Velem mi lesz?”. Válaszul Isten lehajolt hozzá, kezébe vette a növényt, amelyről kis híján megfeledkezett és mosolyogva így szólt, „Egyszer már elfelejtettelek, többé nem felejtelek”. A nefelejcs virágai kapcsán persze más történeteket is hallani, mint például azt, hogy a virágok ezt kiáltották Ádámnak és Évának amikor elhagyták az Éden kertjét…
     Az egyik személyes kedvencem a gyöngyvirág. Egy csokor gyöngyvirág nem csupán kedvesség volt a viktoriánus korban. A gyöngyvirágok száma az órák, míg az azokat körülölelő akáclevelek a napok számát jelölte. Például ha a kapott csokorban tizenkilenc gyöngyvirág és egy akáclevél volt az azt jelentette, hogy a küldő a találkozót aznap kora este tizenkilenc órára kéri. Hét szál gyöngyvirág és két akáclevél másnap reggeli találkozóra invitált…
     A floriográfia rengeteg virág titkát őrzi. A százszorszépek ártatlanságát, a jácintok bánatát, az angyalgyökerek inspirációját, a nárciszok önimádatát és a lóherék szerencséjét is. A vörös rózsa a szerelmet tükrözi, míg a citromsárga rózsa a féltékenységet és a hűtlenséget, a fehér rózsa az alázatot és a tiszteletet, a rózsabimbó a fiatalságot. A pongyola pitypang (Másnéven gyermekláncfű) is közismert szépsége a természetnek, a szöszös magjainak elfújásában a gyerekek örömüket lelik és úgy tartják, hogy ekkor kívánhatunk valamit. A pipacsok a Holtak Földjén nyílnak, ahol elődeink örök álomra szenderültek, míg a mérgező nadragulya a csendet szimbolizálta, hiszen annak mérge halált és örök csendességet hozott…
     Napjainkban anyák napján az orgona mézes illatát viszi a májusi szél, halottak napján sokszor krizantémmel és árvácskával látogatunk el elhunyt szeretteinkhez, Karácsony környékén általában a fagyöngy és a magyal jut először az eszünkbe, míg a Húsvét közeledtével a barkáé és az aranyesőé a szerep…
     Bár a floriográfia egykor a mindennapok részét képezte, az idő múlásával sok virág jelentése feledésbe merült. Manapság nárciszt ajándékozni szép gesztus, míg a tizenkilencedik században azt közölte, hogy az illető nárcisztikus és beképzelt. Szerencsére, ismétlem szerencsére a négylevelű lóhere jelentése nem veszett oda…
     Van olyan virág, amely valamiért különösen kedves a szíveteknek?
352805376_218443214389542_3702724862541424311_n.jpg
Szólj hozzá!
2023. szeptember 29. 05:20 - TaWa

Ti hisztek a szerencsében?

Na és a balszerencsében?

Egészen pontosan mit jelent nektek a szerencse és a balszerencse? Vannak, akik hisznek benne, vannak, akik nem. (Na és a babona? Azmiaz? Ha egy fekete macska átszalad előttünk balról jobb irányba, akkor hamarosan balszerencse ér minket?)

Ami engem illet… Hiszem, hogy egy négylevelű lóhere szerencsét hozhat, ám egy fekete macska láttán még nem kezdek el köpködni, hogy elűzzem a lidérceket. Sokak félnek a péntek 13-tól, míg számomra a péntek 13 szinte mindig remekül alakul. Azért, mert abban hiszek, hogy a péntek 13 szerencsés nap, és nem abban, hogy a péntek 13 egy sorscsapás. Ezeken a napokon jó dolgok történését remélem és emiatt a jó dolgok történéseit veszem észre. (Hozzáteszem, a 7 és a 13 is szerencseszámom és nem véletlenül váltak azzá.)

Viszont én most nem a jónak tartott szerencséről, hanem a rossznak tartott balszerencséről szeretném nektek kifejteni a gondolataimat. Valóban rossz dolog a balszerencse? 

„Ha eltörsz egy tükröt, az 7 év balszerencsét hoz neked!”, mondják ezt és az ehhez hasonló babonákat. Tegyük fel, hogy ez igaz. Tegyük fel, hogy ha eltörök egy tükröt, akkor tényleg 7 éven át követ majd a balszerencse. Mégis ki mondta, hogy a balszerencse az rossz? (Azt meg se merem kérdezni, hogy melyik matematikai egyenlettel jött ki az, hogy 7 év). Miért kötik az emberek a ‘bal’ szót a rossz dolgokhoz? Balszerencse, balsors, ballépés, baleset, baljós, balfácán…

Korábban én is azt gondoltam, hogy az életem során gyakran látogatott a balszerencse, de nemrég ráébredtem, hogy a balszerencse jó és hogy szükségem van rá. Igen, szükségem van a balszerencsére! (Akik most sűrűn pislognak, azokat megpróbálom meggyőzni az igazamról. Ha szerencsével járok és ez sikerül, akkor kérem, hogy ajánljátok ezt a bejegyzést három ismerősötöknek olvasásra és cserébe három hónapnyi szerencsét kívánok nektek. Az ajánlásokat előre is nagyon szépen köszönöm!) Folytassuk… 

Példának okáért (És már most leszögezném, hogy állandóan példálózok! A szeretteim olykor az arcukat tépik le emiatt…); Nagyon hosszú időn át azt gondoltam, hogy árnyékként követett a balszerencse és amiatt alakultak úgy a dolgok, hogy végül nem járhattam abba a művészeti iskolába, ahova grafikus és animációs filmkészítő szakra is felvételt nyertem. Még évek múltán is azt gondoltam, bárcsak úgy lett volna…

Nemrég volt szerencsém megnézni a Szerencse című animációs filmet. A film végére érve sok mindent átértékeltem. A film tanulsága az volt, hogy a balszerencse szörnyű tud lenni, főként akkor, ha csőstül jön, de akkor is szükségünk van rá. Sokan félünk a balszerencsétől. Mindenért a balszerencsét okoljuk, ami elromlik az életünkben, azonban a balszerencsénk nélkül talán sosem találkoztunk volna azokkal az emberekkel, akik mára oly kedvesek a szívünknek. Nem kell félnünk a balszerencsétől, hiszen ott vannak nekünk a szeretteink és emiatt kimondhatatlanul szerencsések vagyunk!… Ekkor ébredtem rá, hogy milyen sokat köszönhetek a balszerencsének. Példának okáért; Ha a balszerencse nélkül másként alakultak volna a dolgok és végül a művészeti iskolába jártam volna, akkor nem ismertem volna meg egy számomra igencsak fontos embert. Az ő biztatása és támogatása nélkül talán most nem tartanának ott az írói álmaim, ahol. 

Az írás terén is tapasztalom, hogy a balszerencse nem rossz. Példának okáért; Ha egy novellámat azért nem tudnám beadni egy pályázatra, mert elnéztem a beadási határidő időpontját azt már rákenhetném a balszerencsére (Ami ebben az esetben pusztán bambaság lenne, mert nem nézem a naptárat), viszont ez a balszerencse általi történés lehet, hogy végül oda vezet, hogy néhány nap múltán találok egy sokkal bizalomgerjesztőbb pályázatot és a csillagos égnek hálálkodom, hogy korábban elnéztem az időpontot két nappal. (Vagy két hónappal, mert tőlem az is kitelik).

Összegzés; Meglátásaim és tapasztalataim szerint a balszerencse nem rossz és nem hoz rontást a házunkra. A balszerencse csupán más mederbe tereli a jövőnket, olyan irányba, amely nem az általunk tervezett irány, ezáltal kiszámíthatatlanabb és a kiszámíthatatlanság ijesztő lehet.

Balszerencse és szerencse, vagyis rossz és jó? Nem! Nevezzük át őket… Balszerencse és jobbszerencse. Az egyik a bal oldali úthoz vezet, míg a másik a jobb oldali úthoz. Bal és jobb egymás nélkül nem létezik, mert ezek irányok. Gondoljatok csak bele; Ha két ember egymás előtt áll, akkor mindkettőjüknek a bal az bal oldal, a jobb az jobb oldal. Viszont ha egymásra néznek, akkor ami az egyikőjüknek a bal oldal, az a másikójuknak a jobb oldal. Konklúzió? Nézőpont kérdése, hogy kinek mi a bal és a jobb, vagyis ki tekinti a balszerencsét balszerencsének… 

Apropó, a szerencsés történések is vezethetnek orbitális katasztrófákhoz. Példának okáért; Valaki szerencsésnek érzi magát, mert váratlanul, a csillagok állásának köszönhetően megkap egy remek állást, ám ha a szerződés aláírása után kiderül, hogy a leendő főnöke egy régi haragosa, akkor azt mondja majd, hogy ez nem is szerencse volt, hanem balszerencse. Nanana, nem! Szerencse volt az, hiszen egy remek állást kapott, de ez nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve az útját csak a szerencse kísérheti… Lehet, hogy egy fiatal férfit balszerencse ér és emiatt az orvosi rendelőben köt ki törött ujjakkal, viszont lehet, hogy ha ez nem történik meg, akkor nem találkozna a váróteremben a leendő feleségével.

Zárásként ismét felteszem nektek a kérdéseimet; Ti hisztek a szerencsében? Na és a balszerencsében? Egészen pontosan mit jelent nektek a szerencse és a balszerencse? 

szerencse.jpg

Szólj hozzá!
2023. szeptember 24. 05:12 - TaWa

Köszöntelek, kedves olvasó!

:)

┌─────────────── ∘°❉°∘ ───────────────┐

Egyeseknek a divatos cipők okoznak örömet,
másoknak a frissen főtt kávé illata,
míg nekem az, hogy határok nélkül írhatok.
Immáron itt is...

└─────────────── °∘❉∘° ───────────────┘

Címkék: Köszöntő
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása